Ellibs-palvelussa on huoltopäivityksestä johtuva palvelukatkos maanantaina 18.3.2024 klo 19.00–21.00

Haku

Käyttöohjeet

LibGuides - alakohtaiset tiedonhaun oppaat >>

Minkä Finnan haun valitsen?

Haku kirjaston kokoelmista (etusivu, perushaku)

Valitse haku kirjaston kokoelmista, kun haluat etsiä Diakin Helsingin, Oulun ja Pieksämäen kirjaston

  • kirjoja ja e-kirjoja
  • lehtiä ja artikkeleita
  • opinnäytetöitä
  • tietokantoja

SAMKin kokoelmat

Valitse haun jälkeen tulossivulta tämä välilehti, kun haluat hakea aineistoa Diakin kumppanikirjastosta Porissa.

Kansainvälisten e-aineistojen haku - artikkelien haku

Valitse Kansainväliset e-aineistot -haku tai välilehti, kun haluat hakea tieteellisiä artikeleita tietystä aiheesta. Käytä englanninkielisiä hakusanoja. Haku kohdistuu laajaan CDI-tietokantaan, josta löytyy ulkomaisten artikkeleiden ja julkaisujen viitetietoja ja linkkejä kokoteksteihin.

Kirjaudu sisään Finnaan Diakonia-amk:n käyttäjätunnuksillasi (Haka-kirjautuminen), jotta saat pääsyn myös maksullisiin e-aineistoihin.

Jos haluat tehdä tarkempia tiedonhakuja, käytä tietokantojen omia käyttöliittymiä.

Miten teen perushaun?

Kirjoita hakukenttään sanoja teoksen nimestä, tekijästä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Hakusanat käyttäytyvät AND-hakulogiikalla eli saat hakutuloksia, joissa on mukana kaikki kirjoittamasi sanat.

  • Esimerkiksi viittomakieli
  • Esimerkiksi eettinen juujärvi

    Hakusanan voi myös katkaista tähdellä viittomakiel*

Tee tarkka fraasihaku kirjoittamalla hakusanat lainausmerkkeihin.

  • Esimerkiksi "Ihmisen psykologinen kehitys"
  • Vertaa esim. hakuja diakonia tutkimus vs. "diakonian tutkimus"
  • Lainausmerkkejä käyttämällä saadaan myös tarkempi tulos, kun sanan on esiinnyttävä tuloksissa täsmälleen kirjoitetussa muodossa, vrt. esim. hakuja vaiva vs. "vaiva"

Oletuksena perushaku kohdistuu kaikkeen haettavissa olevaan dataan: hakulaatikon oikeassa reunassa on valinta 'Kaikki osumat'. Tulosjoukko on mahdollisimman laaja.
Kun hakutermejä alkaa kirjoittamaan, järjestelmä ehdottaa tuloksia ja rajauksia hakulaatikon alle. Ne voi jättää huomiotta tai hyödyntää klikkaamalla ehdotusta. Jos haluat hakea vain teosten nimistä, valitse pudotusvalikosta 'Otsikko'. Jos vain tekijän nimellä, valitse 'Tekijä'. Jos haluat haun kohdistuvan vain asiasanoihin, joilla aineistoa on kuvailtu, valitse 'Aihe'. Haun kohdistus jää päälle seuraaviinkin hakuihin, joten sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Tekijään ja aiheeseen voi rajata myös haun jälkeen tulossivun oikean laidan Rajaa hakua -valikon avulla.

Hakutulossivu näyttää ylimpänä tulokset, jotka ovat sopivat hakuun parhaiten (täsmäävyys, relevanssi). Hakutulosten järjestyksen voi muuttaa myös esimerkiksi uusimmasta vanhimpaan julkaisuajankohdan mukaan.

Tuloslistassa nimekkeiden alla on linkki "Saatavuus muissa kirjastoissa ja tietokannoissa (SFX)", jonka kautta pääsee Finna.fihin tarkistamaan teoksen saatavuuden muissa kirjastoissa.

Käytä englanninkielisiä hakusanoja Kansainvälisten julkaisujen haussa.

Kirjaudu sisään Diakonia-amk:n käyttäjätunnuksilla, jotta saat käyttöösi kaikki Diakin opiskelijoille ja henkilökunnalle hankitut verkkoaineistot.

Katso myös tarkennetun haun ohje.

Hakutulosten rajaaminen

Haun jälkeen sivun oikean laidan Rajaa hakua -valikon avulla voit rajata hakutuloksia mm. aineistotyypin (esim. lehti tai painettu kirja), aiheen, toimipisteen (esim. Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjasto: Oulu), julkaisuvuoden tai kielen mukaan.

Nuolta klikkaamalla voit avata näkyville alemman hierarkiatason rajauksia.

Hakutulosjoukkoa saa rajattua suppeammaksi käyttämällä useita rajauksia.

Eniten hakutuloksia keränneet hakuarvot näkyvät ylimmäisenä rajausvalikoissa.

E-aineistoon rajaaminen

Saat tuloslistaan verkossa saatavilla olevan aineiston, kun rastitat ylimmän rajausvaihtoehdon "Verkossa saatavilla". Rajaus e-kirjoihin onnistuu valitsemalla lisäksi Kirja-rajaimen. Näin tulosjoukosta rajautuvat pois mm. opinnäytteet ja kausijulkaisut.

Vuosirajaus ja aikajana

Voit rajata tulosjoukon teoksen julkaisuvuoden mukaan joko kirjoittamalla kenttiin tietyt vuosivälit tai käyttämällä visuaalista aikajanatyökalua.

Rajausten poistaminen

Tekemäsi rajaukset näkyvät hakulaatikon alapuolella, ne saa pois klikkaamalla rastista tai Rajaa hakua -valikon otsikon alta klikkaamalla rajausta uudelleen.

Käyttöön otettu rajaus säilyy seuraaviin hakuihin

Tekemäsi rajaukset näkyvät hakulaatikon alapuolella. Rajaukset säilyvät uutta hakua tehdessäsi, jos haluat jatkaa samalla esim. kieli- tai julkaisuvuosirajauksella. Jos et, huomaa rastittaa rajaukset pois. Kaikki rajaukset ja nykyinen haku tyhjentyvät, kun palataan perushakuun klikkaamalla vasemman yläkulman Diak Finna -logoa.

Kirjautuminen

Diakin opiskelijat ja henkilökunta

Kirjaudu sisään Finnaan Diakonia-amk:n käyttäjätunnuksillasi:

  1. Klikkaa Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta
  2. Klikkaa HAKA-login ja syötä Diakin käyttäjätunnuksesi lyhyt muoto (esim. z0123456)

Kirjautuminen Finnaan kannattaa, koska sen jälkeen

  • saat käyttöösi kaikki Diakin opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön hankitut verkkoaineistot
  • voit luoda ja jakaa suosikkilistoja sekä tallentaa tekemiäsi hakuja ja tehdä niille hakuvahteja
  • voit uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Tämä edellyttää, että sinulla on jo Diakin kirjastokortti, joko muovinen tai Tuudon kautta digikortti, ja olet liittänyt sen Finnaan.

Liitä kirjastokorttisi Finnaan

Kirjautumisen yhteydessä Finna luo sinulle oman tilin, johon voit liittää Diakin kirjastokorttisi. Kun olet liittänyt kirjastokorttisi Finnaan, voit jatkossa käyttää Diakin käyttäjätunnuksiasi lainojen uusimiseen ja varausten tekemiseen.

Kirjastokortti liitetään omaan tiliin seuraavasti:

  1. Klikkaa nimeäsi oikeasta yläreunasta ja valitse Oma tili
  2. Klikkaa auki Kirjastokortit-välilehti
  3. Klikkaa Liitä kirjastokortti - valitse kirjasto: Diakonia-amk
  4. Kirjastokortin nimi: Kirjoita haluamasi nimi kortille (esim. Diak)
  5. Kirjastokortin numero: Syötä kirjastokorttisi viivakoodin numero
  6. PIN-tunnus: Syötä kirjastokorttisi PIN-tunnus
  7. Klikkaa Tallenna

Jos olet unohtanut kirjastokorttisi PIN-tunnuksen, voit uudistaa sen Finnan kirjastokortilla kirjautumisen ikkunan kautta 'Unohditko salasanasi?' -linkistä tai paikan päällä missä tahansa Diakin kampuskirjastossa todistamalla henkilöllisyytesi. PIN-tunnuksia ei anneta puhelimitse tai sähköpostilla.

Kun kirjastokorttisi on yhdistetty Finnaan, näet lainasi, varauksesi ja maksusi Finnassa.
Diakin Finnaan voit liittää myös Arcadan tai Helka-kirjastojen kortit. Valitse kortin lisäyksessä kyseinen kirjasto ja syötä kortin tiedot tai sähköpostiosoitteesi Helka-kirjastojen tilillä. Näin voit hallinnoida myös noiden kirjastojen lainojasi Diakin Finnaan kirjautumalla.

Lopeta istunto: klikkaa Kirjaudu ulos ja sulje selain.


Diakin ulkopuolinen kirjastoasiakas

Kirjaudu sisään Finnaan uusiaksesi lainasi ja tehdäksesi varauksia.

  1. Klikkaa Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta ja valitse Kirjastokortilla-välilehti
  2. Syötä kirjastokorttisi viivakoodin numero kohtaan Kirjastokortin numero
  3. Syötä PIN-tunnuksesi kohtaan PIN-tunnus
  4. Klikkaa Kirjaudu sisään

Jos olet unohtanut PIN-tunnuksesi, voit uudistaa sen kirjautumisikkunan 'Kirjastokortilla'-välilehdellä 'Unohditko salasanasi?' -linkistä tai paikan päällä missä tahansa Diakin kampuskirjastossa todistamalla henkilöllisyytesi.
PIN-tunnuksia ei anneta puhelimitse tai sähköpostilla.

Lopeta istunto: klikkaa Kirjaudu ulos ja sulje selain.

PIN-tunnus

Saat PIN-koodin samalla kuin kirjastokortinkin. Tarvitset sitä, kun liität kirjastokorttisi Finna-tiliin tai kun kirjaudut Finnaan kirjastokortin numerolla. PIN-tunnusta tarvitset myös lainatessasi kampuskirjastojen lainausautomaateilla.

Jos olet unohtanut PIN-tunnuksesi, voit uudistaa sen kirjautumisikkunan 'Kirjastokortilla'-välilehdellä 'Unohditko salasanasi?' -linkistä tai paikan päällä missä tahansa Diakin kampuskirjastossa todistamalla henkilöllisyytesi.
PIN-tunnuksia ei anneta puhelimitse tai sähköpostilla.

PIN-tunnuksen vaihtaminen

Voit vaihtaa PIN-tunnuksen Omat tiedot -välilehdellä.

PIN-tunnuksen pituus voi olla 4-9 merkkiä. Voit käyttää tunnuksessa vain numeroita (0-9).

Oma tili

Omat tiedot

Tällä sivulla voit tarkistaa omat yhteystietosi ja vaihtaa Finnan käyttämän sähköpostiosoitteesi tai PIN-tunnuksen. Ilmoita muuttuneet yhteystietosi Omat tiedot -sivun osoitteenmuutoslomakkeella. Sillä voit myös muuttaa varaustunnuksen, joka oletuksena on nimesi.

Varauksiin ja lainoihin liittyvät ilmoitukset lähetetään Kirjaston ylläpitämät henkilötiedot -kohdassa näkyvään sähköpostiosoitteeseen. Jos haluat muuttaa kotiosoitteesi tai varaustunnuksesi, ilmoita muuttuneet tiedot osoitteenmuutoslomakkeella.

Oman tilin muut toiminnot (välilehdet):

Lainat

Voit tarkistaa ja uusia lainojasi.

Varaukset

Tarkista tekemiesi varausten tilanne. Voit myös perua varauksiasi tällä välilehdellä.

Kirjastokortit ja kirjastokortin liittäminen

Liitä Finnaan Diakin kirjastokorttisi, kun kirjaudut ensimmäisen kerran Diakin käyttäjätunnuksilla. Kun kirjastokorttisi on liitetty Finnaan, näet lainasi, varauksesi ja maksusi.

Katso ohje kirjastokortin liittämisestä.

Suosikit

Voit lisätä tietueita suosikeiksi hakutulos- tai tietuesivulla nastanmuotoisella painikkeella. Voit järjestää valittuja tietueita erilaisiksi suosikkilistoiksi, viedä tietueet viitteidenhallintaohjelmaan tai lähettää ne sähköpostilla.

Tallennetut haut, hakuhistoria ja uutuusvahti

Kun olet kirjautuneena Finnaan, voit tallentaa hakusi joko hakutuloksen alareunasta Tallenna haku -painikkeella tai Tallennetut haut -sivulta kohdasta Viimeisimmät haut. Klikkaa Tallenna?-sarakkeessa olevaa plus-merkkiä. Tallennetut haut näkyvät ylimmäisenä sivulla.

Voit asettaa uutuusvahdin tallennetuille hauille joko viikoittain tai päivittäin. Ilmoitukset uutuuksista tulevat Omat tiedot -välilehdellä näkyvään sähköpostiisi.

Maksut

Oman tilin Maksut-välilehdellä näet sinulle esimerkiksi myöhästyneistä lainoista kertyneet maksut. Palveluhinnasto >>
Alle 50 e ja yli 1 e maksut myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista ja noutamattomista varauksista voit maksaa verkkopankissa. Verkkomaksamisen ohjeet >>

Varaaminen

Voit varata maksutta aineistoa siitä Diakin kampuskirjastosta, josta voit varauksen itse noutaa lainaksi. Varaus on aina noudettava samasta kampuskirjastosta, josta se on varattu.

Ota yhteyttä kirjastoon, jos haluat tilata teoksen jostain toisesta Diakin kampuskirjastosta. Niihin et voi tehdä itse varausta Finnassa.

Varauksen tekeminen

  • Kirjaudu sisään oikeasta yläreunasta.
  • Hae teos, jonka haluat varata ja mene kirjan tarkempiin tietoihin otsikkoa klikkaamalla. Tarkista, että teos kuuluu Diakin kotikirjastosi kokoelmaan. Toisesta toimipisteestä ei voi varata aineistoa.
  • Klikkaa saatavuustiedoissa näkyvää Varaa teos -painiketta. Jos painiketta ei näy, teosta ei ole mahdollista varata Finnassa.
  • Viimeinen voimassaolopäivä: Vaihda halutessasi varauksen voimassaoloaika, oletuksena varaus on voimassa 24 kuukautta.
  • Noutopaikka: Valitse Diakin kotikirjastosi, jonne pääset lainaamaan teoksen.
  • Klikkaa Lähetä varauspyyntö -painiketta. Saat ilmoituksen, onnistuiko varauksesi.
  • Varauksen, joka ei vielä ole saapunut, voi perua kokonaan Omien tietojen Varaukset-välilehdellä rastittamalla laatikon varatun teoksen tietojen vasemmalta puolelta ja klikkaamalla Peru valitut varaukset -painiketta. Varmistuksen jälkeen varaus poistuu.
  • Varauksen, joka ei vielä ole saapunut, voi jäädyttää eli keskeyttää väliaikaisesti esim. jos et pitkään aikaan pääse käymään kirjastossa: Klikkaa varatun aineiston kohdalta linkkiä Muokkaa - valitse tila ja viimeinen jäädytyspäivä - Tallenna..
  • Varauksen saapuminen

    Saat sähköpostiisi saapumisilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastosta. Voit tarkistaa varaustesi tilanteen oman tilin Varaukset-välilehdellä. Varattu teos on noudettava viiden arkipäivän kuluessa, jonka jälkeen varaus poistuu. Noutamatta jätetyistä varauksista, joita ei ole peruttu viimeistään viimeisenä noutopäivänä, veloitamme 1 e / varaus. Saapumisilmoituksen saatuasi et voi enää perua varausta itse, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun sähköpostitse.

    Varaukset haetaan omatoimisesti varaushyllystä ja lainataan lainausautomaatilla. Varatun aineiston löydät varaushyllystä varaustunnuksellasi, joka näkyy saapumisilmoituksessa. Oletuksena varaustunnus on Sukunimi, Etunimet. Jos haluat vaihtaa varaustunnuksen muuksi, se onnistuu Diakin Finnassa Omat tiedot -sivulta löytyvällä Osoitteenmuutoslomakkeella tai voit pyytää sen vaihtamista kirjaston asiakaspalvelussa.

    Tarkennettu haku kirjaston kokoelmista

    Hakukentät

    Tarkennetun haun sivulla on useita hakukenttiä, joihin voi kirjoittaa hakutermejä ja -lausekkeita sekä hakuoperaattoreita.

    Jokaisen hakukentän vieressä on alasvetovalikko, josta voi valita, mihin tietueen kenttään haku kohdistetaan (kaikki kentät, otsikko, tekijä, ym.). Useita termejä yhdistelevän haun voi tarvittaessa kohdistaa useampaan kenttään.

    Hae-valikko

    Hae-valikko määrittelee, miten useita hakukenttiä sisältävä kysely käsitellään:

    • Kaikilla näillä (AND) – Tuottaa tulokseksi tietueet, jotka täsmäävät kaikkien hakukenttien sisältöön.
    • Millä tahansa näistä (OR) – Tuottaa tulokseksi tietueet, jotka täsmäävät yhden tai useamman hakukentän sisältöön.
    • Ei millään näistä (NOT) – Tuottaa tulokseksi tietueet, joissa ei esiinny yhdenkään hakukentän sisältöä.

    Lisää hakukenttä -painikkeella lomakkeelle pystyy lisäämään uuden hakukentän.

    Hakuryhmät

    Hakuryhmiä tarvitaan sellaisten hakujen tekemisessä, joissa pelkkien hakukenttien yhdistely ei riitä. Jos haun kohteena on esimerkiksi Intian tai Kiinan historia, tuottaa hakutermien intia, kiina ja historia yhdistäminen Kaikilla näillä (AND) -valinnalla tulokseksi vain kirjoja, joissa on käsitelty sekä Intian että Kiinan historiaa. Jos valintana on Millä tahansa näistä (OR), tulee tulokseksi kaikki kirjat, joissa on käsitelty Kiinaa, Intiaa tai historiaa.

    Hakuryhmien avulla voidaan määritellä hakukenttiä kokonaisuuksiksi ja luoda kyselyitä näitä hyödyntäen.

    • Lisää hakuryhmä -painike lisää uuden ryhmän hakukenttiä.
    • Poista hakuryhmä -painikkeella ryhmiä voidaan poistaa.

    Hakuryhmien välisiä suhteita määritellään käyttäen Kaikki ryhmät (AND) ja Mikä tahansa ryhmä (OR) -hakuoperaattoreita.

    Yllä olevan esimerkin Intian tai Kiinan historiasta voi hakuryhmien avulla toteuttaa seuraavasti:

    • Ensimmäisen hakuryhmän hakukenttiin lisätään termit intia ja kiina ja määritellään hakukenttien välinen suhde Hae-alasvetovalikosta Millä tahansa näistä (OR).
    • Luodaan uusi hakuryhmä ja lisätään sen hakukenttään termi historia. Hakuryhmien yhdistämisen ehdoksi valitaan hakuryhmien alta Kaikki ryhmät (AND).

    Hakulausekkeen muodostaminen

    Loogiset hakuoperaattorit

    Termejä voi yhdistellä monimutkaisemmiksi kyselyiksi Boolen hakuoperaattoreilla. Seuraavat operaattorit ovat käytettävissä: AND, +, OR, NOT ja -.

    Huomio! Boolen hakuoperaattorit hauissa kirjoitetaan ISOIN KIRJAIMIN.

    AND

    AND eli konjunktio-operaattori on järjestelmän oletusarvoinen operaattori monitermisille kyselyille, joihin ei ole sisällytetty mitään operaattoria. AND-operaattoria käytettäessä kyselyn tuloksena saadaan tietueet, joissa esiintyy kukin hakukentissä esiintyvistä termeistä.

    Esimerkki: etsitään tietueita, joissa esiintyy sekä "diabetes" että "lapset":

    diabetes lapset

    tai

    diabetes AND lapset

    +

    Merkillä + voidaan ilmaista vaatimusta siitä, että termin on esiinnyttävä jokaisessa hakutuloksessa.

    Esimerkki: etsitään tietueita, joissa esiintyy ehdottomasti "diabetes" ja joissa voi lisäksi esiintyä "lapset":

    +diabetes lapset

    OR

    OR-operaattorin käyttö haussa tuottaa tulokseksi tietueita, joissa esiintyy yksi tai useampi operaattorin yhdistämistä termeistä.

    Esimerkki: etsitään tietueita, joissa esiintyy joko sana "markkinointi" tai sana "mainonta":

     markkinointi OR mainonta

    !- eli NOT

    Merkkiyhdistelmällä !- voidaan poistaa hakutuloksista tietueet, joissa esiintyy kyselyssä merkkiä seuraava termi.

    Esimerkki: etsitään tietueita, joissa on termi "diabetes", mutta ei niitä, joissa esiintyy myös "lapset":

    diabetes !-lapset

    tai

    diabetes NOT lapset

    Fraasihaut

    Tarkan fraasihaun voi tehdä kirjoittamalla hakusanat lainausmerkkeihin.

    Esimerkki: etsitään vain tietueita, joissa on termi "keskiajan historia", ei esimerkiksi "keskiajan kulttuurihistoria":

    "keskiajan historia"

    Fraasihakua voi käyttää myös yksittäisen hakusanan kohdalla, jolloin haku kohdistuu vain annettuun hakusanaan, eikä sen taivutusmuotoihin tai likeisiin termeihin.

    Jokerimerkit

    ? korvaa yhden merkin hakutermistä.

    Esimerkki: termejä "text" ja "test" voidaan hakea samalla kyselyllä:

    te?t

    * korvaa 0, 1 tai useampia merkkejä hakutermistä.

    Esimerkki: termejä "test", "tests" ja "tester" voidaan hakea kyselyllä:

    test*

    Jokerimerkkejä voi käyttää myös hakutermin keskellä:

    te*t

    Huomio! Jokerimerkkejä ? ja * ei voi käyttää hakutermin ensimmäisenä merkkinä.

    Sumeat haut

    Sumea haku hakee myös sellaisia tuloksia, joissa on mainittu hakusanan kaltainen sana

    ~ toteuttaa sumean haun yksisanaisen haun viimeisenä merkkinä.

    Esimerkki: sumea haku termille "roam":

    roam~

    Tämä haku löytää esimerkiksi termit "foam" ja "roams".

    Haun samankaltaisuutta kantatermiin voidaan säädellä parametrilla, jonka arvo on välillä 0 ja 1. Mitä lähempänä annettu arvo on lukua 1, sen samankaltaisempi termin on oltava kantatermin kanssa.

    roam~0.8

    Oletusarvona parametrille on 0.5, jos arvoa ei sumeassa haussa erikseen määritetä.

    Etäisyyshaut

    Etäisyyshaulla saadaan tuloksia, joissa hakusanat ovat lähekkäin mutta niiden ei tarvitse olla välttämättä peräkkäin

    ~ toteuttaa etäisyyshaun monitermisen hakulausekkeen lopussa etäisyysarvon kanssa.

    Esimerkki: etsitään termejä "economics" ja "keynes" niiden esiintyessä korkeintaan 10 termin etäisyydellä toisistaan:

    "economics Keynes"~10

    Arvovälihaut

    Arvovälihaut tehdään käyttämällä joko aaltosulkeita { } tai hakasulkeita [ ]. Aaltosulkeita käytettäessä huomioidaan vain arvot annettujen termien välillä pois lukien kyseiset termit. Hakasulkeet puolestaan sisällyttävät myös annetut termit etsittävälle arvovälille.

    Esimerkki: etsittäessä termiä, joka alkaa kirjaimella B tai C, voidaan käyttää kyselyä:

    {A TO D}

    Esimerkki: etsittäessä arvoja 2002—2003 voidaan haku tehdä seuraavasti:

    [2002 TO 2003]

    Huomio! Sana TO arvojen välillä kirjoitetaan ISOIN KIRJAIMIN.

    Termin painottaminen

    ^ nostaa termin painoarvoa kyselyssä.

    Esimerkki: haussa termin "Keynes" painoarvoa on nostettu:

    economics Keynes^5