Haku

Livet i en befästningsstad under Svenska tiden

Livet i en befästningsstad under Svenska tiden

Aiheet

På 1700-talet var det nog nästan ingen som tänkte sig att Finland skulle kunna vara ett eget land. Det som i dag är Finland hade hört till Sverige så länge det funnits ett enhetligt svenskt kungadöme. Den svenska tiden syntes i alla delar av samhället. I Finland följde man svenska lagar, byggde städer enligt svensk modell, och organiserade samhället på samma sätt som man gjorde i Sverige. Finlands geografiska läge var ändå annorlunda. Finland var en gränstrakt, och närheten till Ryssland gjorde att den Svenska armén fanns här för att skydda gränsen österut.

I det här materialpaketet får du bekanta dig med minnen från den svenska tiden i staden Lovisa, som grundades år 1745 som en befästningsstad vid Sveriges dåvarande östgräns. Du får lära dig om hur och varför staden uppstod, vem som levde och arbetade i en svensk stad i Finland på 1700-talet och hur den svenska tiden syns i de föremål som finns bevarade i Lovisa stads museums samlingar.

Tallennettuna:

Tavoite:

Lågstadiet

Vi undersöker utvecklingen i Sverige under 1600-1700-talet. Eleverna lär sig förstå olika historiska källor, förstå motiv bakom mänskligt handlande och gestalta orsak och verkan för de händelser och fenomen som ägt rum i historien. Eleverna övar sig att se kontinuitet i historien, söka orsaker till förändringar och förklara människors handlande.

Gymnasiet

Vi fördjupar oss i utvecklingslinjerna för Finlands historia och deras samband med utvecklingen i Norden och Östersjöområdet. VI lär oss att förstå hur man levde i stånds- och lantbrukssamhället. Vi förstår förändringarna i Finlands ställning och reformerna i slutet av den svenska tiden.

Oppiaineet
  • Historia
    • Sisältöalueet
      • Vuosiluokat 3-4
        • S5 Suomi osana Ruotsia
Oppiaineet
  • Historia
    • Moduulit
      • Ruotsin itämaasta Suomeksi

Lågstadiet

  1. Undersök Sveriges karta från år 1747
  • Hittar du din egen hemort? Finns den redan på den här kartan? Om inte, varför?
  • Hur många finska städer hittar du?
  • På vilka sätt är gränserna mellan de olika länderna annorlunda än i dag?

En högupplöst bild av kartan finns under den här länken

  1. Undersök Drottning Lovisa Ulrikas porträtt

Vilka är de kungliga symbolerna? Försök hitta något i målningen som skvallrar om att Lovisa Ulrika är en kunglighet.
Vad är Sveriges symboler? Försök hitta något på målningen som skvallrar om att målningen kommer från Sverige. (Tips: Titta också på ramen)

  1. Vilket yrke passar inte in?
    I en stad behövdes människor med olika yrken. Undersök paketets material, och läs anteckningarna. Vilket yrke fanns inte i 1700-talets Lovisa? Varför?
  • tenngjutare, silversmed, skeppsredare, snickare, fotograf, soldat, urmakare

Gymnasiet

I materialpaketet kan man hitta fenomen som är typiska för 1700-talet. Bekanta dig med materialet och läs anteckningarna. Fundera på följande teman och svara på frågorna:

  1. Krigshistoria. På 1700-talet försiggick många krig mellan Ryssland och Sverige. Grundandet av Lovisa hänger starkt ihop med krigshotet.
  • Hur förberedde sig Sverige för krig efter Åbofreden 1743?
  • Hur syns krigshistorien ännu i stadsbilden i Lovisa?
  1. Merkantilism. Sveriges ekonomiska linje under 1700-talet präglades av idén om att handeln bör regleras för att gynna det inhemska välståndet och att yrkesutövning bör skyddas mot konkurrens genom ett monopolsystem.
  • Vilken var Sverige viktigaste exportprodukt på 1700-talet? Hur syns den här produkten i Lovisas historia?
  • Bekanta dig med anteckningarna. Vilka importvaror nämns? Hur försökte man minimera importen? Vilken var den viktigaste importvaran?
  • Stadens hantverkare organiserades i ett skråsystem som gav dem ensamrätt att utöka sitt yrke. Hur många hantverksyrken hittar du i materialet?
  1. Upplysningen. 1700-talets stora filosofi var tanken om upplysningen, om att människan har ett förnuft och att samhället kunde utvecklas till det bättre. Vetenskapen och konsten präglades starkt av upplysningens tankar. Det svenska kungahuset tog till sig många av upplysningens idéer.
  • Drottning Lovisa Ulrika intresserade sig för konst och vetenskap. Men kanske allra mest ville hon att Sverige skulle ledas av en upplyst despot. Men hon lyckades inte genomföra en statskupp för att uppnå detta. Vad innebär termen ”Upplyst despot”?
  • Under Gustav III tid skapades en ny inredningsstil som avspeglar den ljusa och rena upplysningstidens ideal. Undersök stolen som du hittar i materialet och läs anteckningen. Vad kallas stilen och varifrån fick den sina intryck? Vilka typiska drag kan du upptäcka i den här stolens formgivning?
  • Under upplysningstiden ökade intresset för exotiska länder, i takt med att allt fler europeiska länder tog över kolonier i andra världsdelar. Undersök efterrättskoppen som finns i materialpaketet och läs dess anteckningar. Varifrån har koppens formgivning fått sina influenser? Och varifrån kommer motiven i dekorationen?

Den nya gränsen behöver en ny befästningsstad

Under 1700-talet var så gott som hela Finland en del av det svenska riket. Undantaget var Finlands sydöstra del, i och med att Ryssland i fredsavtalet 1743 som ingicks efter Hattarnas krig hade lagt beslag på området. Rikets gränser drogs längs med Kymmene älvs västra fåra så att befästningsstaden Fredrikshamn blev på den ryska sidan.

Något måste göras åt saken. Sverige behövde en ny gränsstad, från vilken man kunde försvara den nya gränsen. Lill-Abborrfors marknadsplats låg för nära gränsen för att man därifrån effektivt skulle ha kunnat försvara sig mot ett eventuellt angrepp från grannlandet. Borgå stad och Pernå kyrkoby låg i sin tur för långt från gränsen.

Lösningen hittades på ett avstånd på dryga tio kilometer från gränsen. Man beslutade grunda en ny befästningsstad på Degerby rusthålls marker. Senare fick staden Degerby namnet Lovisa.


Invånare från Fredrikshamn

Till Lovisa flyttade hantverkare och köpmän, i och med att varje stad skulle ha ett visst antal hantverkare inom olika branscher. Många borgare flyttade till Lovisa just från Fredrikshamn, för de ville inte bo på den ryska sidan om gränsen. På den tiden fanns det mycket få städer i Finland och städerna som fanns här var mycket små. Trots att Lovisa endast hade cirka 1 500 invånare var det en av de största städerna i Finland.

En affärsman från Fredrikshamn, Jakob Forsell, blev stadens första borgmästare. Utöver borgmästare var han kommerseråd, köpman, skeppsredare och ägare till olika industriföretag. Han ägde också ett flertal herrgårdar. Historieböckerna beskriver honom som stadens mest energiska företagare.

Forsell adlades 1767. Då ändrade han sitt efternamn till af Forselles.

Jacob af Forselles Näytä tarkat tiedot

Arenius, Olof, alkuperäisen kuvan tekijä

1946

Fästningsarbetena inleds

Man grälade länge om platsen för fästningen i gränsstaden Lovisa. Till slut godkändes Augustin Ehrensvärds plan, i vilken fästningskonstruktionerna utgjorde en sextaggad stjärna. Stjärnans taggar bestod av försvarsanläggningar som kallas bastioner. De sex bastionerna skulle namnges efter medlemmar i kungahuset.

Byggnadsarbetena av huvudfästningen kom aldrig längre än några landvallar. Den planerade platsen för fästningen visade sig vara dålig både vad gäller försvar och byggande. Dessutom pågick det många andra fästningsarbeten i Finland under samma tid och riket hade inte tillräckligt med pengar för alla.

Byggandet av fästningens östra yttre fortifikationer slutfördes däremot under första hälften av 1750-talet. Ruinerna av fästningarna bastion Rosen och bastion Ungern utgör en del av dessa yttre fortifikationer. De är namngivna efter generalguvernör Rosen och sannolikt marskalk Ungern.


Sjöfästningen Svartholm

Till Ehrensvärds fästningsplan hörde också sjöfästningen Svartholm. Dess byggnadsarbeten inleddes 1748 på en ö utanför Lovisa. Fästningens centrala delar färdigställdes på 1760-talet, men den blev aldrig helt färdig.

Fästningens bastioner namngavs efter officerare som deltog i byggnadsarbetena. Här är en sten som ursprungligen funnits över ingången till den bastion som är namngiven efter kapten Carl Fredrik von Röök.

Många av byggnaderna på sjöfästningen Svartholm förstördes under Krimkriget. Stenar från fästningen återanvändes i stenfoten av Lovisa Societetshus. Två av stenarna, namngivna efter Röök och Nordenskiöld, är framlagda på Lovisa stadsmuseum.


Ett kungligt besök

Sveriges konung Adolf Fredrik, som kröntes 1751, besökte Finland 1752 och inspekterade samtidigt även fästningarna i Degerby. Det kungliga besöket var en ofantlig ära för den lilla staden och bland stadens borgerskap funderade man över ett lämpligt sätt att uppvisa respekt och tillgivenhet till Hans nådige höghet.

Borgerskapet beslöt att bland dem bilda en Cavallerie Corps, det vill säga en egen kavalleritrupp, som skulle ta emot konungen då han anländer. Man anskaffade uniformer, trummor, trumpeter och en egen flagga för kavalleritruppen. Flaggan dekorerades med konung Adolf Fredriks spegelmonogram.


Drottningens namn

Under det kungliga besöket 1752 uppstod tanken om att ändra namnet på Degerby stad till Lovisa efter drottning Lovisa Ulrika. Drottning Lovisa Ulrika besökte själv aldrig staden som bar hennes namn, men i augusti samma år överräcktes staden ett porträtt av drottningen. Porträttet finns fortfarande framme på väggen i Lovisa rådhus.

Drottning Lovisa Ulrika var ursprungligen en preussisk prinsessa. Fastän drottningen inte hade officiell makt var Lovisa Ulrika en av de mest inflytelserika personerna i Sverige. Hon var en typisk representant för upplysningstidens ideal. Hon var intresserad av vetenskap och konst, precis som många andra medlemmar av det preussiska kungahuset. Konstnären Antoine Pesne, som har målat denna tavla, var deras hovmålare.

Drottning Lovisa Ulrikas viktigaste mål var dock att öka kungens makt i Sverige, för under hans tid hade adeln mer makt än konungen. Detta godkände Lovisa Ulrika inte. Hon ansåg att riket skulle ledas av en upplyst despot, det vill säga en självständigt agerande konung som guidas av upplysta tänkare. En envåldshärskare som skulle föra igenom ändringar och förbättra samhället.

Lovisa Ulrika Näytä tarkat tiedot

Pesne, Antonio, alkuperäisen kuvan tekijä

1751–1752
Näytetään 1 - 6 / 19

Litteratur

Valitse
Hakutulos 3
Näytetään 1 - 6 / 12